JANTJE O.

Het veelbewogen leven van de Rotterdamse vechtsportlegende Jan Oosterbaan

“True crime …. het boek dat geschreven moest worden”

Een man met vele gezichten. Straatschoffie dat zich omhoog vocht vanuit de haven naar internationale romen in de kickboksring. Horecaportier die voor niemand ooit opzij ging, incasseerder voor ‘lastige; klusjes in de onderwereld. Troubleshooter in het Rotterdamse nachtleven, beveiliger van illegale gokhuizen. Karaktervechter die ‘op zijn oude dag’ opnieuw Wereldkampioen Kickboksen werd – en het woord ‘opgeven’ niet kende. Hondstrouwe vriend en van liefde overlopende gezinsvader die altijd bereid was anderen, en vooral zijn gappies, bij te staan.

Tough is not enough

Maar ook een man die vele jaren in de bajes doorbracht vanwege roofovervallen en op verdenking van het ‘runnen’ van een ‘moord-uitzendbureau’ van keiharde Joegoslavische criminelen . Die zijn langste straf uitzat omdat hij niet wilde ‘zingen’ en daarom de schuld van een ander op zich nam. Die de grootste criminelen persoonlijk kent – of: kende, want veel van hen zijn inmiddels zelf geliquideerd – en extreme dingen heeft meegemaakt. Aan de top stond binnen de wereld van de gevreesde motorclubs, de hele wereld heeft gezien – zowel de mooie als de inktzwarte kanten. En die de belichaming is van zijn lijfspreuk ‘Tough is not enough’. Als Jan Oosterbaan dat ‘tough’ niet was geweest, had zijn leven heel anders gelopen – en zeer waarschijnlijk een flink stuk korter geduurd.

Rauw, hard, eerlijk…

“Jan, je moet een boek schrijven over je leven,” hoorde hij al talloze keren. “Mensen kunnen daar veel van leren.” Jan Oosterbaan is bepaald geen prater, maar door inspanningen van heel veel vrienden en bekenden kwam dit spraakmakende boek er uiteindelijk toch.

Rauw, hard, eerlijk, een soms onthutsend inzicht gevend. In het harde milieu van de vechtsport, het leven in de bajes, de aparte erecodes van de roemruchte MC’s, de 1% Motor Clubs, en in de trouweloosheid binnen de niets en niemand ontziende onderwereld. Jan Oosterbaan vertelt zijn verhaal zoals hij vocht in de ring: hard voor anderen, hard voor zichzelf, met respect voor de mensen die het verdienen

Een verplichte leesbeurt voor iedereen die geïnteresseerd is in vechtsporten, misdaad, achtergronden van zware criminaliteit, organisatie van professionele liquidaties en de meedogenloze werkwijze van beroepsmoordenaars: “jij bent zijn vriend, hij vertrouwt jou dus kun jij hem gemakkelijk vermoorden.” En: op wat het doet met een gezin als vader jarenlang achter de tralies zit. Tot en met bedreigingen van vrouw en kinderen door de onderwereld ..

“Schokkend, keihard maar ook met aangrijpende menselijke verhalen. En je leest het in één adem uit. Een boek om niet snel te vergeten!” Henk Strootman, misdaadjournalist.  Lees meer over Jan Oosterbaan door Henk Strootman…